Missie

Wie zijn wij?

Stichting gratis kun je elkaar helpen is een non profit organisatie die zich inzet voor mensen en gezinnen die in armoede leven. Ook de verborgen armoede wordt niet vergeten.

Stichting gratis kan je elkaar helpen is afhankelijk van donaties en sponsoring. Aan mensen die hulp vragen aan de stichting wordt geen vergoeding gevraagd. Goederen en diensten worden gratis aangeboden en geleverd aan de mensen die het nodig hebben. 

Op welke manier zetten wij ons in?

Wij zetten ons het gehele jaar in om mensen te ondersteunen. Dit kan in de vorm van goederen, voedsel maar ook het bieden van een luisterend oor of verwijzen naar de juiste instanties behoren tot de mogelijkheden.

Met sinterklaas, kerst en Pasen steken wij mensen een extra hart onder de riem. 

Met sinterklaas voorzien wij in een sinterklaasmiddag waarbij de kinderen diverse cadeaus mogen ontvangen van sinterklaas en een middag met vermaak, een hapje en een drankje. Een echte verwenmiddag voor kinderen tot de leeftijd van 9 jaar oud.

Na sinterklaas komt natuurlijk kerst. Een familiefeest waarbij lekker eten met de familie centraal staat. Om die reden zamelen wij levensmiddelen in om op kerstavond een groot aantal gezinnen te verassen met een kerstpakket. Op deze manier proberen we kerst nog iets specialer te maken.

Met Pasen is er een paasbrunch. Hierbij eten mensen samen en komen daardoor tot elkaar en merken dat zij niet alleen zijn. Het eten met lotgenoten en genieten van een onbezorgde ochtend doet mensen goed.

Daarnaast organiseren wij ook nog de avondvierdaagse in de wolfskuil te Nijmegen. We zorgen dat voor de deelnemers (voornamelijk kinderen) alles goed verzorgd is. Afgelopen jaren werd de groep meelopers steeds groter en we blijven nog altijd groeien.

Visie

Voor de toekomst zou een eigen opslag met winkel- /ontmoetingsruimte erg gewenst zijn. Hier kan de doelgroep zelf ‘winkelen’ voor goederen die zij nodig hebben in plaats van dat ze een pakket aangereikt krijgen zoals nu het geval is.

Goederen voor de doelgroep zullen gratis aangeboden worden. Overtollige goederen zullen verkocht worden om de huur en gas/licht/water te voldoen. Blijven er gelden over kunnen deze besteedt worden aan onder andere evenementen, ondergoed, sokken en dergelijke.

In deze ruimte kunnen meerdere activiteiten georganiseerd worden. Je kunt hierbij denken aan:

  • Knutselmiddagen voor kinderen
  • Filmmiddagen/avonden
  • Kinderdisco
  • Kaartmiddagen voor volwassenen/ouderen onder het genot van een soepje en bakje koffie
  • Informatieve avonden/middagen over bijvoorbeeld belastingaangifte, toeslagen, helpende instanties
  • Een keer per jaar een grote verwendag voor gezinnen met onder andere een kapper, schoonheidssalon, snoepwinkel, supermarkt, kledingwinkel en entertainment
  • Voorzien in een warme maaltijd voor mensen die dit niet hebben. Dit zou bij aanvang een keer in de maand zijn.

De ontmoetingsruimte dient een plek te worden waarbij de doelgroep openlijk kan praten en vragen kan stellen. Waar mensen die in dezelfde situatie elkaar kunnen leren kennen en steun vinden bij elkaar.

Ook zouden wij in de vakantieperiodes uitjes organiseren voor kinderen die de zomer thuis blijven. Een dag naar een speelparadijs, dierentuin of iets dergelijks zodat ook de kinderen van de doelgroep ergens heen kunnen. Deze groei willen wij samen met sponsoren, donateurs en andere initiatiefnemers gaan realiseren.

Financieel

Het overgrote deel van de donaties worden gedaan door particulieren. Dit zijn voornamelijk donatie in de vorm van goederen zoals huisraad, kleding en speelgoed. Deze goederen worden een op een doorgegeven aan de doelgroep, hier wordt geen vergoeding voor gevraagd.

Voor de grote evenementen zoals sinterklaas, kerst en pasen worden er donaties gedaan door lokale bedrijven en supermarkten in de vorm van levensmiddelen. Deze levensmiddelen komen volledig ten goede aan het evenement.

Om de toekomstdoelen te kunnen verwezenlijken dient er actief op zoek gegaan te worden naar sponsoren en donateurs van gelden. Nu worden alleen gelden verworven door de verkopen van overtollige goederen op rommelmarkten. Deze gelden worden besteedt aan de huur van opslag die in de huidige vorm niet voldoet.

De stichting is opricht vanuit een goed hart en het verschil willen maken voor de onderste laag van de samenleving. Nu, bijna drie jaar na oprichting, is er besloten het roer om te gooien  en de stichting naar een hoger niveau te brengen. Dit betekent het verwerven van meer naamsbekendheid, het actief werven van sponsoren en donateurs, een aanbod bieden dat aansluiting heeft op de vraag vanuit de doelgroep en het aanbieden van activiteiten die de doelgroep ondersteunt en een steuntje in de rug geeft.

Hiervoor is financiële ondersteuning nodig van buitenaf. De doelgroep kan niet belast worden met een financiële bijdrage.